lørdag 24. september 2011

En lue med forviklinger

Jeg satte friskt igang med en babylue med oppskrift i Nøstebarnboken, som er en av flere varianter av sikksakk-strikking som sys sammen etterpå. Etter å ha strikket 19 forskyvninger begge veier, så det slik ut:


 Deretter ble jeg veldig usikker på veien videre. Det sto at "pannestykket" først skulle ha 9 fellinger, deretter 9 økninger. På andre siden skulle det ikke foretas noe. Jeg var altså ikke klok på hvilken ende som var "pannestykket".  Altså om det var høyre eller venstre side som skulle ha fellinger og dermed være "pannesiden" på luen. I håp om å se en løsning, begynte jeg å tegne opp på et ark:


Det hjalp ikke stort, jeg var fortsatt ikke klok! (Usikkert om det var meg eller oppskriften som feilet her, eller en god blanding ;) Jeg LER nå av at ingen av tegningene viste seg å være den riktige!)Det jeg endte med var å la venstre side fortsette med fellinger, så økninger, og høyre side forbli jevn. Etter å ha strikket disse 9x2 rillene, som altså er 36 pinner senere, så jeg at dette ble helt feil, og rakte opp til stedet hvor jeg hadde vært-som vises på bildet. Det gikk opp for meg at "pannestykket" ikke kunne være hvilken side "pannen" skulle være på, men rett og slett hele selve stykket. Da jeg så gjorde det motsatt, ble det slik: (bildet er rotert 1 gang mot høyre, slik at dere nå ser luen slik den blir fremifra)


Slik fikk luen en rund form fremme. Bildet viser også hvor du skal sy sammen etterpå, noe jeg slet med å finne ut av første gang jeg laget en slik lue for et par år siden. Sidene helt mot høyre og venstre skal også sys sammen helt bak, men det ser du garantert når du er der :). En annen ting er hvordan du syr den sammen. På de øvrige sidene som jeg merket inn med piler på bildet, brettet jeg kantene rett mot rett og sydde på vrangen sting hvor jeg går tilbake ett sting annenhver gang for å forsikre meg om at det blir tett. Det som er bra med disse stingene er at det blir en veldig pen og jevn kant på retten. Da jeg kom til yttersidene som blir liggende bak hodet til babyen, ønsket jeg en mykere kant. Da sydde jeg vanlige sting som her:


Det viste seg å bli veldig bra. Siden rillene her ligger mot hverandre, ble kanten nesten usynlig. Etter å ha sydd sammen luen, så sømmene slik ut:


Jeg vet ikke om de andre sømmene hadde blitt like pene om jeg hadde gjort det samme på de første sidene hvor rillene ikke gikk samme vei, men jeg vil prøve det neste gang. Det er jo tross alt ganske viktig at en lue har myke sømmer siden den skal ligge inntil hodet til en liten baby. Fremifra så luen slik ut:


Som dere ser, var ikke kantene særlig pene, så jeg bestemte meg for å hekle en kant rundt, og samtidig hekle snorer:


Da ble det mye penere synes jeg. Og siden jeg heklet snorene, ga dette en litt stilig rulle-effekt også. Og så passet fargene veldig godt til Mosters Babystrømper (også fra Nøstebarn) som skal gis sammen med luen:


En lue med forviklinger, men det endte godt til slutt! Håper at mine erfaringer kan hjelpe noen andre som står fast med de samme problemene som meg!


8 kommentarer:

 1. Flott forklaring på luen :) De sokkene er helt super - har kommet ut av tellingen på hvor mange slike par jeg har strikket. Men har ikke prøvd med striper enda, det ble veldig stilig.. Kanskje jeg må prøve det neste gang

  SvarSlett
 2. Så fin den ble til slutt :D Knota mye når jeg skulle sy sammen de første hjelmluene jeg også.
  Sokkene var kjempe søte!

  La meg til som følger jeg, ha en fin søndag.

  SvarSlett
 3. Så smart du er..! Og det blei jo et nydelig sett. Fantastisk fargekombinasjon!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for fine kommentarer på bloggen min, blir såå glad! Du lager jo masse fint! Legger deg til i blogglisten min ;)

  SvarSlett
 5. så fin luen ble miriam! nydelig sammen med sokkene! jeg er i full gang med flere slinke sokker selv, de er jo så fantastiske! du er så flink!

  SvarSlett
 6. Så koselig med sokker og lue i presang! Jeg har også styret litt med den lua, litt fort gjort å strikke for langt og glemme fellinger, host, host.

  SvarSlett
 7. Eg blir så imponert!!!!!
  Klem!

  SvarSlett
 8. De der oppskriftene kan noen ganger være vanskelig å tyde, enig der! Men resultatet ble jo supert da :D

  SvarSlett